Dovolenka pre každého


Pohľadnice, magnetky, tričká

Poľovnícke združenie Hontianske Moravce

Fero Lipták









Nože na predaj


 

Aj ked Jaro nie je priami rodak z našej dediny, ale je rodak zo susednej obce, obcas k nam ale zašiel a tak si myslim ze si zasluzi tu byť.

Jaro Filip


Jaro Filip
skladateľ, režisér, humorista, dramaturg, herec, spevák… Človek hromadného výskytu

* 22.06.1949 Hontianske Moravce
† 11.07.2000 Bratislava
vzdelanie

1977–1980 VŠMU v Bratislave – odbor filmová a televízna scenáristika a dramaturgia
Žilinské hudobné konzervatórium

životopis

V rokoch 1977–1980 pracoval ako redaktor Slovenského rozhlasu, neskôr ako dramaturg Poetického súboru Novej scény v Bratislave. Ako herec pôsobil v divadle „U Rolanda".
Od roku 1981 bol dramaturgom a hercom Divadla pre deti a mládež v Trnave.
Od konca 60-tych rokov spolupracoval so špičkovými slovenskými a českými hudobníkmi (Dežo Ursiny, Richard Müller, Hana Hegerová, Iva Bittová, Jiří Stivín, Jaromír Nohavica, Ex We Five, Provisorium, YPS atď.).
V 90-tych rokoch začínal v slobodnom povolaní, neskôr založil produkčné agentúry Filipson a For Media.
Dlhé roky sa herecky, hudobne a autorsky podieľal na predstaveniach Milana Lasicu a Júliusa Satinského. Skomponoval desiatky scénických hudieb k divadelným a televíznym inscenáciám, skomponoval filmovú hudbu k hraným i dokumentárnym filmom (Rivers of Babylon, Citová výchova jednej Dáše, Čarbanice, Času je málo a voda stúpa a i.). Autorsky, režijne a herecky spolupracoval na desiatkach autorských zábavných rozhlasových (Fun Radio, Radio Twist, SRo) a televíznych programoch (STV, Markíza, TV Luna, VTV).
Ako herec sa predstavil v slovenských a českých inscenáciách a filmoch (napr.: O sláve a tráve, Albert, Iba deň).
Jaro Filip nás opustil 11.júla 2000 na následky rozsiahleho infarktu srdcového svalu.

Ocenenia

Cena ministra kultúry SR mu bola udelená in memoriam za neobyčajný a mnohostranný umelecký talent a osobité umelecké aktivity, schopnosť tímovej spolupráce s výraznými slovenskými a českými umelcami, ako aj za výnimočné osobnostné a charakterové vlastnosti a postoje.

tvorba

Diskografia

1998 Ten, čo hrával s Dežom
1996 Cez okno
1996 Meditation for Piano – meditačná hudba s originálnymi prírodnými zvukmi

Spolupráca s Richardom Müllerom

1999 Koniec sveta
1998 Nočná optika
1996 LSD
1994 33 

Spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským

Sťahovaví vtáci
Pred popravou
1987 My
1981 Bolo nás 11 
S vetrom o preteky

Spolupráca s Dežom Ursínym

1994 Príbeh
1992 Ten istý tanec
1991 Do tla
1990 Momentky
1987 Na ceste domov
1986 Zelená
1981 Modrý vrch
1979 Nové mapy ticha
1978 Pevnina detstva
1973 Dežo Ursíny & Provisorium

Filmová hudba

1998 Film "Rivers of Babylon" – Extrémne trpká komédia o dravcovi, ktorého od vás neoddeľuje žiadna mreža (Na motívy rovnomenného románu Petra Pišťanka)
1997 Dokumentárny film "Času je malo a voda stúpa"
1982 Film "Čarbanice"
1980 Film "Citová výchova jednej Dáši"

Scénická hudba

1985 Hudba k inscenáciám Činohry Slovenského národného divadla a Novej scény v Bratislave
1984 Dvaja
1984 Výnosné miesto
1984 Tri sestry
1983 Cyrano z Bergeracu
1983 Komik
1983 Marysa
1980 Belasé kone na červenej tráve
1980 Pokus o lietanie
1978 Leocadia

Ďalšie projekty

Hudba k televíznemu seriálu "Silvánovci"
Hudba k TV inscenácii: Carlo Goldoni – Prefíkaná vdova

Spolupráca s divadlami

Divadlo U Rolanda
Divadlo pre deti a mládež v Trnave
Divadlo West
Nová scéna
Slovenské národné divadlo
Štúdio S 
Prešovské divadlo

Divadelné postavy

Kone sa strieľajú (Rocky)
Muž ako muž (Galy Gay)
Prostáčik (Gordon, Angličan)
1985 Kvinteto (klavirista)
1983 Finta (Tom)
1983 Kaukazsky kriedovy kruh (spevák)
1983 Ako sme sa hľadali (vojak a učiteľ)
1982 Charlie (Zloduch a Študent)
1982 Hamlet III. (Fengo)
1981 Commune de Paris (Pepe)
1981 Svadba Krecinskeho (Krecinskij)
1978 Teta na zjedenie (Bouda)

Divadelné predstavenia a projekty

Nikto nie je za dverami – Kabaretný program Štúdia S 
Hudobná, herecká a autorská spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským
Deň radosti – divadelné predstavenie Štúdia S 
Autor a interpret piesni, postava Klaviristu, spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským
Jubileum – divadelné predstavenie Štúdia S 
Autor a interpret piesni, spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským
Sneh sa smial až padal – muzikál
Autorská spolupráca s Dežom Ursínym

Filmové postavy

1984 Hraný film – O sláve a tráve – muž v montérkach
1987 Televízny film – Albert – Albert
1988 Hraný film – Iba deň – Stano

Zdroj: www.jarofilip.sk



© 2007 E-mail prístupov 2491265